Ivo Macek

Ivo Macek

Pár slov o tebe – kto si, čo robíš a nejaká zaujímavosť o tebe ?

Jsem Ivo. Vedu malé kreativní studio uprostřed brněnského Bronxu. Pohybujeme se na ose branding–grafika–weby. Je dost co dělat, a baví nás to!

V „Design dílně“ sedím na mnoha židlích zároveň: řeším zadání a průběh projektů (nejen) webů, vymýšlím kreativu pro značky a weby, navrhuji uživatelská rozhraní. Komunikuji s klienty. A taky se občas vracím k práci „klasického“ grafického designera, na které jsem vyrostl.

Osobně mě nejvíce zajímají právě témata okolo značek a webů ve fázi vzniku. Jak se to stane, že „z nuly“ za krátkou dobu vznikne něco nového, co má „koule“ a lidi to baví? Jakými procesy si tvůrce musí projít, jaké pomůcky jsou mu k dispozici, o co se může opřít? A co když nemá dostatek informací (většinou nemá), nebo je celý projekt omezen menším rozpočtem (většinou je)?

Na tyto otázky se budu snažit odpovědět na letošním WordCampu v Košicích. Nebo alespoň ukázat, jak je řešíme my, a třeba někoho inspirovat.

Pár slov o mě: Měřím dva metry. Jezdím na kole, dokonce i v Brně. Hrál jsem na (bas)kytaru a chtěl jsem být slavný. Mám ženu, děti a hypotéku. Vyznávám principy svobody jak v práci, tak ve vzdělání. A do Košic se moc těším, protože tu cítím jakousi originální atmosféru. A tu musím prozkoumat!

Akú prednášku si si pre nás prichystal?

Propiš svoji značku na web

Vieš nám povedať čoho sa bude týkať?

Efektivní design proces na menších projektech. Jak si poradit s nekompletním zadáním a jít na webu značce naproti.

Čo pre teba znamená WordPress a WordCamp? 

Propojení, možnosti, příležitosti, nadšení, studium, rozvoj, komunita, inspirace, networking.

Ako si sa dostal k WordPress a ako ho používaš?

Z nutnosti. Zbyli jsme na sebe, když jsem začínal podnikat z obýváku a klienti po mě chtěli web. Chtěl jsem si toho co nejvíce udělat sám, takže setkání s WordPress bylo nevyhnutelné. To byla strašná doba – snažil jsem se tomu systému sám přijít na kloub, kupoval pluginy a pouštěl se do kódování. Celé noci jsem kvůli tomu nespal. Dnes už mám naštěstí šikovné kolegy, programovat mi zakázali, a já můžu WordPress v klidu využívat jen jako web admin a maximálně si jen tak pro radost občas „zaktualizovat“.

Jo, a v Design dílně používáme buď čistou šablonu + custom development (když je rozpočet), nebo Elementor a Hello theme (když je slabší rozpočet). Obojí funguje dobře!

Prečo si si vybral práve tú tému o ktorej budeš hovoriť?

Jsou to okruhy, která ve studiu řešíme každý den! Důraz na rychlost, nekonkrétní zadání, požadavky typu „udělej to wow“. A protože cítím, že si s tím dovedeme čím dál lépe poradit, chci se o to podělit.

Čo nás naučíš / povieš na tvojej prednáške? Čím bude odlišná / špeciálna? 

Chtěl bych ukázat, že i s málem se dá udělat přijatelně hezký a použitelný web, který značku může podpořit. A protože neznám moc teorie, hodně věcí budu ukazovat přímo na reálných projektech z naší dílny. „Špeciálna“ bude přednáška taky tím, že bude moje první!

Ak máš špeciálny odkaz na záver, sem s ním 🙂

Nemám 🙁

Prednáška